Töréspróba GE-módra

forrás: Prím Online, 2014. április 24. 16:02

Amikor a GE mérnökei növelni akarták a vadonatúj LEAP sugárhajtóműveik hatékonyságát, speciális kerámiából készült anyagot fejlesztettek ki, amely olyan magas hőmérsékleten is működőképes, ahol a legtöbb fémötvözet már megpuhul. A GE kutatói különféle extrém körülmények között folyamatosan tesztelik a hajtóművet, a jégesőtől kezdve a hurrikán erejű széllökéseken át a vulkáni hőségig.

A magas hőmérsékleten is működőképes anyag ötlete azonban annyira újszerű volt – hogy kerámiákat tegyenek a sugárhajtóművek belsejébe , hogy a mérnökök 150 mérföld/órás sebességgel süvítő acélgolyókkal bombázták a lőtávolságban elhelyezett anyagot, hogy lássák, van-e létjogosultsága az elképzelésnek.A kutatók most arra is keresik a választ, hogyan állják a sarat az olyan mindennapi tárgyak, mint az óra, az akvárium vagy a gumikacsa.

 

Ebből a kerámia mátrixú kompozit elnevezésű anyagból készült alkatrészek ma már annak a vadonatúj LEAP sugárhajtóműnek a belsejében is megtalálhatók, amelyet jelenleg éppen aprólékos fejlesztési és tanúsítási eljárásnak vetnek alá.

 


 

Tudomány ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Látványos felületen böngészhetjük 5000 egyetem kutatási teljesítményét

Mit, hol, kikkel együttdolgozva kutatnak leginkább egy egyetem munkatársai? – Oxfordtól Tokióig a Corvinus Rankless nevű online felülete látványosan összegzi a világ felsőoktatásának kutatási teljesítményét, kapcsolódási pontjait. Szűrhetünk földrajzi, tudományterületi szempontokra, de szakmai folyóiratokra is.

2024. június 2. 10:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52