Tömegeket vonzott az első Robotcsata

forrás: Prím Online, 2015. december 4. 11:28

Véget ért a HelloWorld első robotversenye, ahol ezrek szeme láttára több mint ötven fiatal versenyző küzdött meg egymással. Több tucatnyi tinédzser elsőként a rendezvény keretén belül kóstolt bele a robotprogramozásba.

Véget ért Magyarország eddigi legnagyobb robotversenye, a HelloWorld Robotcsata, amely keretén belül hazánk legjobb robotprogramozói küzdhettek meg egymással a PlayIT több mint 38 ezres közönsége előtt. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a kihívás profi csapatokat és amatőr versenyzőket egyaránt vonzott, és habár végül az eredményhirdetésnél a rutinos indulók léphettek fel a HelloWorld színpadjára, a nap végén azok is nyertek, akik elsőként a Robotcsata alatt kóstoltak bele a robotikába. Az egyik fiatal versenyző szombaton például még azt sem tudta, hogy mi fán terem a programozás, vasárnap viszont a LEGO csatában bátran kiállt a legjobbak ellen.

 


A Robotcsata két napja alatt több mint ötven versenyző próbálta meg hiba nélkül teljesíteni a LEGO Mindstorms és a Codie akadálypályákat, amelyek a különleges fényviszonyok miatt még a profi versenyzőknek is kihívást jelentettek.  A Bánki HÖK szakmai támogatásával összeállított LEGO pályán végül jellemzően a rutinosabb versenyzők indultak el, akik közül többen napokig készültek a versenyre a feladatok tudatában, míg a Codie kihívás jellemzően a kezdő robotprogramozókat vonzotta, hiszen a magyar tanulórobot egyelőre nem érhető el kereskedelmi forgalomban.

 

A Codie számára a HelloWorld Robotcsata egy mérföldkő volt, a hétvégi rendezvény volt ugyanis a startup cég történetének első robotversenye. Az eseményre készített terepasztal leprogramozása a megadott fél órás időkereten belül komoly próbának bizonyult. A 2-3 fős csapatok könnyen kitapasztalták a robotprogramozás csínját-bínját, és végül mindegyik csapat büszkén mutatta be programját a színpadon. A versenyen debütált éles helyzetben a startup cég és a LogMeIn által közösen fejlesztett Scratch modul is, amelynek köszönhetően a gyerekek a népszerű fejlesztési környezetben programozhatták a Codie robotokat.

 

 

A nyertesek nem csak értékes tapasztalatokkal és oklevéllel gazdagodtak, a dobogósok között negyedéves PC World előfizetést, a Telenor Hipersuli programjának felajánlásából egy évig korlátlan Hipernet kártyát, valamint Huawei ajándékcsomagot osztottak ki a szervezők.


Az első HelloWorld csata végeredménye:

 

LEGO Mindstorms csata (szombat)

Első helyezett: Umszki 9C

Második helyezett: Robotecnic

Harmadik helyezett: Noname

Codie kihívás (szombat)

Első helyezett: Ármin és Benjámin

Második helyezett: Peti és Robi

Harmadik helyezett: Dea és Dávid

LEGO Mindstorms csata (vasárnap)

Első helyezett: Noname

Második helyezett: MS Fazekas

Harmadik helyezett: Nano X Team

Codie kihívás (szombat)

Első helyezett: Sándor és Róbert

Második helyezett: Ádám és Levente

Harmadik helyezett: Andi és Nándi


A Robotcsata azonban nem ért véget. Hamarosan érkezik a folytatás, és a szervezők az első rendezvény tapasztalatai alapján áprilisra egy még nagyobb, még színvonalasabb robotversenyt ígérnek, amelynek részleteiről folyamatosan tájékoztatják majd a versenyzőket a HelloWorld Facebook oldalán.

Kulcsszavak: verseny robot programozás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Digitális gyermekvédelmi konferenciát szervezett az NMHH és az ELTE

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé, hogy a bántalmazás önkéntes bejelentése és a monitorozási kötelezettség közösen segítse a gyermekek védelmét az online térben. Többek között ez is elhangzott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar által a gyermekek online bántalmazása elleni védekezésről szervezett konferencián.

2024. május 15. 19:31

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem

Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

2024. május 15. 14:33

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38