Két magyar csapat is bejutott a Challenge24 döntőjébe!

forrás: Prím Online, 2016. május 5. 15:45

A hétvégén lezajlott a 16. Challenge24 - Nemzetközi 24 órás Programozóverseny elektronikus elődöntője, ahol a három fős nemzetközi csapatok mérhették össze tudásukat, az eredmények most váltak hivatalossá.

Az elődöntőt a fehérorosz “DDTeam” csapat nyerte lengyel és svéd csapatok előtt. Az első hatba rajtuk kívül cseh, olasz és orosz csapatok fértek be. A 30 csapatos nemzetközi döntőbe két év után rögtön két magyar csapat is kvalifikálta magát, a “epiphallar_caecum” és a tavalyi Challenge24 Magyar Kupa nyertes “Sparrows” csapata.

 

A megoldásra  kiadott problémák algoritmuselmélet és képfeldolgozás témaköréből kerültek ki, így a négy szín tétel alapján készült rendezési algoritmust kellett implementálniuk a csapatoknak, valamint egymásbaágyazott metróvonalakat számolniuk egy szofisztikált városi környezetben, valamint hamis pénzérméket felismerni. Az egyik feladat kiértékelésében gondok akadtak, így az elődöntő végeredménye most vált hivatlossá, az óvási idő végén. Az összesített végeredmény megtekinthető a Challenge24 hivatalos honlapján. A Challenge24 Magyar Kupán a bejutott két magyar csapaton kívül további 10 kap meghívást, ezzel szélesebb körben ismerheti meg a verseny hangulatát a magyar versenyközösség is, melyet a Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete június 23-26. között tart meg.

 

A döntős megmérettetés résztvevőinek komplex, sokféle ismeretet igénylő feladatsort kell megoldaniuk, melyek matematikai, algoritmuselméleti, grafikai, hálózati és mesterséges intelligenciával kapcsolatos problémák köré épülnek. A feladványokat való életből vett problémák ihletik, melyeknek megoldása algoritmikus úton lehetséges. Sem az elektronikus előválogató, sem a helyszíni döntő során nincs megkötés a résztvevők által használt fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre, vagy programozási nyelvre vonatkozóan. A résztvevők a helyszíni döntő során saját számítógépeiket használják.

 

 

A több, mint 1 millió Forint-os összdíjazású Challenge24 igazi probléma megoldó verseny, melyen a programozás, mint a legfontosabb mérnöki/matematikai eszköz jelenik meg. A tavalyi a feladatok között kottafelismerés, pingponglabda navigálás, illetve a mesterséges intelligenciához köthető, 30 csapatos amőbajáték egyaránt helyet kapott. A feladatok mindegyike a való élet problémáinak és mérnöki kihívásainak mélységes hálójából merít ihletet.

 

Az idei küzdelem is számos hazai és nemzetközi cég támogatása mellett zajlik, a patronáló cégek legtöbbször a helyszínen is végigkövetik a küzdelmet. Idén már ötödik éve gyémánt fokozatú támogatója a versenynek a Google, mellette második éve a GE Digital. A második alkalommal megrendezésre kerülő magyar kupa tárgynyereményeit idén a GRAPHISOFT ajánlotta fel. A Challenge24 emellett továbbra is élvezi a verseny alapítótámogatójának, a már 25 éves múlttal rendelkező Fornaxnak az arany fokozatú támogatását. A régi támogatóink mellett az EPAM pedig a BeeSmarter versenyünkön túl, már a Challenge24 mellett is arany fokozatú támogatóként jelenik meg, miközben szakmai támogatással is hozzájárul az esemény színvonalasságához.

 

Az idei évben a verseny mellett újra helyet kap a Challenge24 Piknik nevű rendezvény is, melyben teljesen új módon és keretek között ad lehetőséget a magyar informatikai élet meghatározó cégeinek a bemutatkozásra. A IT-s piknik keretében a cégekkel való beszélgetés fókuszában a munkahelyeken felmerülő kihívások, az ezek megoldásához szükséges szakmai és szakmán túli tudás, illetve a hazai IT piac cégei által képviselt értékrendek állnak. A résztvevők kötetlen formában ismerkedhetnek meg a legkülönbözőbb feladatokkal és legmeghatározóbb vállalkozásokkal, babzsákokon, pokrócon beszélgetve, feladatokon együtt gondolkozva. Emellett a pályamódosításon gondolkozók számára is remek lehetőséget kínál arra, hogy betekintsenek az informatika világába. A rendezvény látogatása ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött, ami május 16-tól fog megkezdődni a http://itpiknik.hu weboldalon.

 

A magyar kupa weboldala: http://ch24.org/magyar.html

A nemzetközi verseny oldala: http://ch24.org

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05