A vállalatok 70 százaléka aggódik a tárolási kihívások miatt

forrás: Prím Online, 2017. május 26. 09:14

A hagyományos vállalati adattárolási stratégiák nem képesek lépést tartani az üzleti adatok mennyiségének exponenciális növekedésével, és ez egyre jobban aggasztja az IT-szervezetek 70 százalékát – állapította meg egy, a SUSE megbízásából készült, nemrégiben közzétett tanulmány. A kihívást a szervezetek nagy része olyan jellegű, szoftveralapú tárolási megoldással tervezi orvosolni, mint amilyen például a SUSE Enterprise Storage.

Az 1200, vezető beosztású IT-döntéshozó bevonásával végzett kutatás arra mutatott rá, hogy a vállalatok túlnyomó többsége az elmúlt 12 hónapban kénytelen volt felülvizsgálni adattárolási szemléletét és stratégiáját, mivel egyre komolyabb problémának érzi a tárolási rendszerekkel járó költségeket, illetve a meglévő megoldások alacsony teljesítményét, túlzott komplexitását, valamint széttagoltságát. A válaszadók 60 százaléka szerint az adattárolási kiadások más üzleti részlegekre is egyre nagyobb kihatással vannak, és a cégek 95 százaléka érdeklődik a jól skálázható és hatékony szoftveresen vezérelt tárolók iránt. Olyannyira, hogy 63 százalékuk egy éven belül tervezi a szoftveralapú tárolók bevezetésének megkezdését. 

 

A válaszadók többségénél jelenleg hibrid flash és lemezes (62%), illetve lemezalapú (61%) rendszerek működnek, amelyek az alábbi kihívásokkal járnak: 

Magas költségek: A megkérdezettek 80 százaléka elégedetlen tárolórendszere magas költségvonzatával, 92 százalék pedig amiatt aggódik, hogy vajon kézben tudja-e tartani az adattárolási költségeket a kapacitásigény növekedése mellett. A felmérésben érintett négy kontinens 11 országában átlagosan az IT-büdzsé mintegy 7 százalékát költik adattárolásra. 

Teljesítménnyel kapcsolatos aggodalmak: Az IT-vezetők közel háromnegyede (73%) nem találja megfelelőnek jelenlegi tárolómegoldása teljesítményét. 92 százalékuk nyugtalan amiatt, hogy az adattömeg növekedésével az adattárolási problémák lassítani fogják a digitális átalakulás menetét. 

Egyre komplexebb és széttagoltabb rendszerek: A válaszadók 71 százaléka komplex és erősen széttagolt tárolórendszerrel rendelkezik. A szervezetek ezért leggyakrabban az adattárolási stratégia egyszerűsítését említették a következő egy éves időszak prioritásaként. 

 

„Manapság már minden vállalatnál tárolnak adatokat. Archiválják az e-maileket, számtalan különféle dokumentumot használnak, és több különböző iparágban kell nagyméretű videó- vagy képfájlokat kezelni. A szervezetek gyakran több petabájtnyi adatot tárolnak – az adatmegőrzési szabályzatok és a hatósági előírások miatt sok esetben évekig. Az adattárolás elérte azt az inflexiós pontot, ahol a növekvő adattárolási szükségletek, illetve a skálázhatóbb és megfizethetőbb megoldások megjelenése miatt a vállalatok felülvizsgálják a hagyományos adattárolási szemléletet. A SUSE – a kutatásban megkérdezett IT-szakemberekkel összhangban – a szoftveralapú tárolásban látja a jövőt, ezért hoztuk létre a Ceph nyílt forráskódú projektre alapozva a SUSE Enterprise Storage megoldást, amely hatékony megoldást kínál ezekre a problémákra. A termék segítségével a vállalatok költséghatékony és széles körben skálázható tárolási megoldást építhetnek ki, általánosan elérhető kiszolgálók és lemezmeghajtók használatával” – foglalta össze Hargitai Zsolt, a Magyarországi Képviselet üzletfejlesztési vezetője. 

 

A kutatásról

A Loudhouse által végzett, független piackutatás során több mint 1200, különböző iparágakban tevékenykedő, vezető beosztású IT-döntéshozó véleményét vizsgálták 11 országban. Az összes válaszadó 250 feletti létszámú szervezetnél dolgozik, és a vizsgált cégek 56 százaléka 1000-nél több alkalmazottat foglalkoztat. A felmérés eredményei megtalálhatók a következő weboldalon: https://suse.lookbookhq.com/global-study-the-state-of-storage/results.

 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38