A WIWE mobil EKG az idei Magyar Formatervezési Díj „Termék” kategóriájának nyertese

forrás: Prím Online, 2018. október 5. 16:27

Az orvosi elektronikai fejlesztések élen járnak a designvezérelt innováció alkalmazásában a megelőzésre fókuszálva, egyesítve a felhasználóbarát külsőt és a dizájnban rejlő gazdasági lehetőségeket. Az egri Sanatmetal kft. diagnosztikai divíziójának WIWE mobil EKG szívdiagnosztikai eszköze az idei Magyar Formatervezési Díj fődíjasa.

A Magyar Formatervezési Tanács 2004-ben hívta életre a Design Hetet, ami tizenöt éves fennállása alatt a hazai designélet legrangosabb eseményévé nőtte ki magát. A tizenöt napos rendezvény nyitóeseménye a Magyar Formatervezési Díj és az idén tízéves jubileumát ünneplő Design Management Díj díjátadója, melynek küldetése, hogy a hazai kreatívipar kiváló produktumait elismerje, valamint felhívja rájuk és a designban rejlő gazdasági lehetőségekre a közvélemény és a vállalkozások figyelmét. Az október 4-én megrendezett nagyszabású ünnepségen a szakmai zsűri a WIWE mobil EKG-t emelte ki fődíjasként és a „Termék” kategória nyerteseként.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által felajánlott díjak fontos küldetése, hogy a design ne csupán esztétikai kategóriát jelentsen, hanem egyre tudatosabban használják a benne rejlő gazdasági potenciált, valamint tudatosítsák jelentős innovációs katalizátor voltát. 

 

 

„A design maga került a vállalati innováció, a hatékonyság és a növekedés középpontjába. A jövőben pedig elengedhetetlen része lesz a magas hozzáadott értéket termelő hazai vállalkozások versenyképességének, fenntartható fejlődésének, sikerességének is.” – mondta el Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

 

A jó design gazdaságélénkítő szerepe ma már vitathatatlan, a design a forma és funkció egységén alapuló tárgyalkotáson túl egyben az innováció katalizátora, a fenntarthatóság biztosítéka. A Magyar Formatervezési Díj mindenkori bírálóbizottsága éppen ezen értékek mentén választja ki immáron csaknem négy évtizede a hazai szakma legjobb nevezett produktumait.

 

A WIWE díjnyertes formatervezése két fiatal szakember, Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám nevéhez fűződik, akik 2014 novemberében kapták meg a feladatot. 

 

„A készülék tervezésekor kiemelt szempont volt, hogy egy rendkívül egyszerűen kezelhető, feltűnést kerülő burkolat készüljön, szem előtt tartva a heterogén felhasználói közönséget. Az elektronika egy kisméretű, fröccsöntött eljárással készülő műanyag házban kapott helyet, hangsúlyosan megjelenítve a vezető anyagból készült két EKG szenzort, illetve a visszajelző LED sávot” – mondja el Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám.

 

A készülék négy prototípus módosításon esett át, mire elnyerte végső, letisztult formáját és 2016 novemberében kereskedelmi forgalomba került. A WIWE, mint szívdiagnosztikai eszköz képes a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére, jelenleg ez a legnagyobb tudással rendelkező, bankkártya méretű, személyes EKG készülék a világon. Egyedülállóan képes a stroke és hirtelen szívmegállás kockázati értékelésére, így egyre szélesebb körű népszerűségnek örvend mind laikus, mind orvosi körökben. 

 

Az egri Sanatmetal Kft. öt évtizede áll a hazai és nemzetközi egészségügy szolgálatában, világszínvonalú csontsebészeti implantátumok és protézisek, orvosi műszerek gyártásával és forgalmazásával segíti a kórházak, sebészek munkáját. Diagnosztikai divíziója négy évvel ezelőtt alakult, első terméke a WIWE mobil EKG. A világszintű innovációt többek között a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán, 35 kardiológiai szakambulancián használják, de számos magán kardiológiai és háziorvosi rendelőben is megtalálható mind Magyarországon, mind az EU-ban. Lakossági viszonteladói hálózata mind hazánkban, mind EU szinten Apple boltokat, gyógyászati segédeszköz és elektronikai, valamint telekom üzleteket foglal magában.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38