Hírközlési labort adományozott az NMHH a győri egyetemnek

forrás: Prím Online, 2019. május 17. 15:59

A hatóság első hírközlési laborját adta át Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a győri Széchenyi István Egyetemen a távközlés nemzetközi világnapja alkalmából, május 16-án. A világnaphoz kapcsolódva az idei Dr. Magyari Endre-díjat Pados László frekvenciagazdálkodási szakember vehette át a digitális műsorszórás bevezetésében és hazánk nemzetközi képviseletében végzett munkájáért.

Győrbe került az NMHH első hírközlési laborja 

A Széchenyi István Egyetemen átadott hírközlési labor az NMHH egyetemeket támogató programjában egy új szakasz kezdete: az egyetem távközlési kara egy csúcstechnológiás hírközlési laborral lett gazdagabb a hatóság 12,3 millió forintos támogatásának köszönhetően. A műhely kialakításakor fokozottan figyelembe vették a hallgatók igényeit, akiknek többsége az űrtávközlésre, a műholdas technológiákra szavazott. A labor, amely egy 3 méter átmérőjű parabolaantennából, antennafejből, rögzítőből, antennaforgató motorból, adó-vevőből és a hozzá tartozó irodabútorokból áll, lehetővé teszi, hogy a hallgatók szoftverfejlesztéssel szélesítsék annak felhasználási területeit, így számos kísérleti, tanulási, mérési feladatban segítséget nyújthat, és hatékonyan támogatja a diákokat a naprakész szakmai ismeretek megszerzésében. 

 

Karas Monika, az NMHH elnöke az átadáskor elmondta: örül a hallgatók választásának, hiszen a műholdak távközlési használata egyre nagyobb teret kap, a globális űriparban és a magyar űrstratégiában is kiemelt szerepe van a távközlésnek és a navigációnak. Hozzátette: a labor szerves része a hatóság hírközlési tehetséggondozó programjának, amelynek keretében szeptember óta több egyetemmel együttműködve hírközlési ösztöndíjprogramot is indítottak. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012 óta országszerte tizenegy egyetemnek adományozott médiaműhelyeket, ahol a médiával foglalkozó egyetemisták a legmodernebb számítógép- és szoftverparkkal végezhették feladataikat, idén pedig a győri hírközlési laborral az infokommunikációval foglalkozó tanszékek támogatását is megkezdték.

 

Földesi Péter, az egyetem rektora köszönőbeszédében hangsúlyozta, az egyetemnek sokat jelent a hatóság támogatása, hiszen a technológia költséges ágazat. A rektor elmondta, az új helyiség a kutatásban és a műszaki fejlesztésben fontos szerepet fog betölteni, és reményei szerint bebizonyíthatják, hogy a technikai fejlődés lehet környezetbarát is, így szolgálva az emberek javát. 

 

Pados László az idei Dr. Magyari Endre-díjazott

A világnap alkalmából Karas Monika, az NMHH elnöke a győri rendezvényen átadta a Dr. Magyari Endre-díjat, amelyben 2015 óta részesülhetnek olyan elhivatott szakemberek, akik a magyar hírközlési szektorban végeznek kiemelkedő, több évtizedes munkát. Az idei díjazott Pados László lett, aki aktív szerepet vállalt a STIR frekvenciagazdálkodási szoftverrendszer kidolgozásában, ő irányította a digitális műsorszórás bevezetésekor a teljes engedélyezési folyamatot, és hatékonyan képviselte hazánk érdekeit a nemzetközi távközlési szervezetekben. 

 

A díjat az 1900 és 1968 között élt Dr. Magyari Endréről, a magyar rádiózás egyik elindítójáról nevezték el, aki elsőként tervezett nagy teljesítményű rádiótelefon-adót, és nevéhez kötődik a „híradástechnika” szó meghonosítása is. 2015-ben Bartolits István és Fiala Károly, 2016-ban Győrbíró László és Somogyi András, 2017-ben Bölcskei Imre és Bugyi József lettek gazdagabbak a kitüntetéssel, 2018-ban pedig Madarász Erika és Bánhidi Zoltán részesültek e szakmai elismerésben.

 

NMHH-s előadások az egyetemi szimpóziumon

Az átadó utáni szakmai szimpóziumon két előadás hangzott el az NMHH képviseletében: Aranyosné dr. Börcs Janka főigazgató áttekintette a frekvenciagazdálkodás elmúlt ötven évét, a Posta Rádió Műszaki Igazgatóságon 1969-ben létrejött Frekvenciagazdálkodási Osztálytól a 2010-ben mai formáját elnyert Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságig, valamint Bartolits István technológia-elemző főosztályvezető a küszöbön álló technológiai szingularitást és a jövő infokommunikációs trendjeit foglalta össze. A rendezvényen bemutattak egy kisfilmet is, amelyet az egyetem NMHH-s ösztöndíjasai által készített interjúkból állítottak össze, és amelyben a frekvenciagazdálkodás elmúlt ötven évének meghatározó alakjai beszélnek a szakterület múltjáról és jelenéről.

 

A távközlés nemzetközi világnapját ötven éve, 1969 óta rendezik meg világszerte a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) 1865-ös megalakulására emlékezve május 17-én. Magyarország az ITU alapító tagja. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38