Az elemek típusai és sajátosságai

forrás: Prím Online, 2019. november 18. 10:03

Az életünk során rengeteg műszaki eszközben használunk különböző típusú elemeket. Egyes eszközök nagyobb energiafelhasználásuk miatt gyorsabban lemerítik az energiaforrásokat, míg más modellekben tovább bírják.

Elemek fajtái

 

Talán a ceruzaelemek a legismertebbek, ez elsősorban a távirányítóknak köszönhető. A legtöbb háztartási eszköz ezt a típust alkalmazza. Ezen energiaforrás különböző méretben és különböző kivitelben kaphatóak. Ezen kívül a gomb-, lapos-, blokkelemek, a bébi elemek és a góliát elemek vannak forgalomban.

 

Speciális eszközhöz - mint mondjuk a hallókészülék - csak higanymentes elemek használhatóak. Karórákhoz pedig a higanymentes ezüst ötvözetű kivitelek az alkalmasak. Az elemek túlnyomó többsége kereskedelmi forgalomban megvásárolható. 

 


 

Az áramforrások története 

 

Az elemek múltja és jövője szoros összefüggésben áll az elektronikai fejlődéssel. Legelőször az alkáli elemek jelentek meg, amelyek elegendő energiát voltak képesek ahhoz hordozni, hogy a minimális energiafelhasználású eszközöket működtessék. A következő lépésben a lítium megjelenésével feljebb léptünk. A high-tech eszközök megjelenésével azok energiaigénye is megnövekedett, amelyet már az alkáli megoldások nem voltak képesek kiszolgálni. 

 

A lítiumos megoldások jelenleg a technológia csúcsát alkotják. Az alkálival összehasonlítva több mint tízszer több ideig bírják, és súlyban sokkal könnyebb kivitelek. Emellett a környezeti hatások sem befolyásolják azok működését. 

 

Az elemek működőképességének tekintetében ügyeljünk arra, hogy azok érintkező felületét tisztán tartsuk. Tárolásukhoz a legideálisabb a száraz, hűvös hely. Hangsúlyozzuk, hogy hűvös, de nem hűtött. Ez kb. 20 Celsius fok körüli szobahőmérsékletet jelent. 

 

Modern elem 

 

Az elem kiválasztása ma már tudatos. Nagyon helyesen ár-érték arány figyelembevételével döntenek a vásárlók. A tudatos fogyasztók a tölthető elemekre teszik a voksukat. A Gigaplaza Webáruháznál kapható elemek és töltők területén is széles a választék. A márkanevet viselő termékek egy árnyalatnyival drágábbak lehetnek, de megérik a befektetést, hiszen sokkal megbízhatóbbak. A hosszabb élettartamának köszönhetően a rendszeres elem vásárolgatás is megszűnik.

 

Az elemekre napjainkban már komoly környezetvédelmi szabályozások vonatkoznak. A lemerült, tönkrement elemek és akkumulátorok mindegyike veszélyes hulladéknak minősül. Nemcsak hazánkban, hanem egész Európában. Körültekintően bánjunk velük, a háztartási hulladék közé soha ne helyezzük. 

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50