Beszámoló a Safer Internet Program 2019. évi oktatási eredményeiről

forrás: Prím Online, 2020. február 3. 12:16

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője és hotline működtetője összesítette 2019-es oktatási tevékenységét. Hasonlóan a korábbi évekhez, a program keretében idén is kötetlen, játékos, interaktív formában hívta fel a szülők, pedagógusok, gyermekek figyelmét az internethasználatból fakadó esetleges veszélyekre, azok kivédésének módozataira, és az internet által kínált pozitív lehetőségekre, azok kihasználására. 

 

 

 

Internetbiztonsági foglalkozások, előadások egész Magyarországon

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a program itthoni koordinátora és tudatosságnövelő központja, oktatói az internet biztonságos használatának oktatásával, tudatosításával foglalkoznak. Ennek érdekében 2019-ben több mint 30 000 felhasználót oktattak. 

 

A  28 542 gyerek mellett 5714 tanárt, szülőt és döntéshozót is továbbképeztek, 220 különböző budapesti és közel 100 vidéki helyszínen, összesen 1352 alkalommal. 

 

A gyerekek, szülők és pedagógusok minden településen érdeklődve fogadták az oktatókat. Az előadások számos esetben kötetlen beszélgetésekké alakultak át, ahol a résztvevők saját tapasztalataikat osztották meg egymással. 

 

Térképen a 2019 során tartott előadásaik:

                 

Éves áttekintés, mérföldkövek

2019. február 5-én, a Biztonságos Internet Napra szervezetük egynapos programmal és egy pályázati kiírással készült. A pályázatra több mint 50 munka érkezett be az ország minden területéről, az egész napos rendezvényen pedig az érdeklődők különböző szakemberekkel találkozhattak és beszélgethettek az internetbiztonságról. Két különböző témában szerveztek kerekasztal-beszélgetést, ahol a meghívottak hazai jó gyakorlatokat, magyar fejlesztésű applikációkat, gyerekeknek szóló, témába vágó kalandregényt mutattak be a hallgatóknak, de arról is beszélgettek, hogy ki mit tehet annak érdekében, hogy az internet mindannyiunk számára egy jobb hely legyen. Az érdeklődők kipróbálhatták az Óriás Lájkvadász társasjátékot is, a SIP-oktatók és a SIP Youth Panel csapatának vezetésével.

 

2019 áprilisában ismét csatlakoztak a Digitális Témahéthez, ekkor 17 budapesti és 24 vidéki intézményben összesen 99 órát tartottak oktatóik. Idén ugyancsak ott lesznek az eseményen, március 23-27. között.  

 

2019. május 25-26-án, a Városligeti Gyermeknapon, a Biztonságos Internet Sátorban minden eddiginél több támogatójuk, partnerük, informatikai cégek, döntéshozók és önkéntesek várták az érdeklődőket, az internetbiztonsághoz, adatvédelemhez kapcsolódó kalandos játékokkal, labirintussal, kézműves-foglalkozásokkal és logikai feladatokkal. A két nap alatt több mint tízezren fordultak meg a sátorban!  

 

A mozgalmas tanévet kalandokkal teli nyár követte. Számos szabadtéri rendezvényre, témanapra és -hétre, tematikus táborba, nyári táborokba, programozó táborba hívták a SIP oktatóit, ahol interaktív foglalkozások keretében, játékos formában beszélgettek a kíváncsi gyerekekkel.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Legfőbb Ügyészség 2019. július 10-én együttműködési megállapodást írt alá, melynek célja a gyermekeket érintő, kibertérben megjelenő fenyegetések elleni hatékony fellépés, és ezzel egy biztonságos kibertér kialakítása a gyermekek, a jövő nemzedék számára.

 

 

Az aláírt dokumentum értelmében az NGYSZ és a Legfőbb Ügyészség kölcsönösen lehetőséget biztosít egymásnak a saját szervezésű előadásokon és konferenciákon való részvételre. Mindemellett évente két alkalommal közösen kiértékelik addigi együttműködésüket.

 

Október 1-2-án rendezték meg az X. Nemzetközi Médiakonferenciát „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” címmel a Magyar Tudományos Akadémián, ahol a 33 előadást több mint 300 hallgató követte a helyszínen. Az előadásokat élőben is közvetítették honlapjaikon és közösségi oldalaikon. (https://www.facebook.com/nemzetkozi.gyermekmento/, https://www.facebook.com/SaferinternetMagyarorszag/) Ezek jelenleg is elérhetők szervezetük Youtube-csatornáján és a www.gyermekmento.hu honlapon is. 

 

2019. október 22-én együttműködési megállapodást kötött a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság, melynek célja a hazai digitális tartalmak minőségi fejlődését gátló, a kiskorúak szellemi, erkölcsi fejlődését veszélyeztető, tiltott és káros tartalmak visszaszorítása, különös tekintettel a gyermekek szexuális kizsákmányolását ábrázoló, a rasszista, a drogterjesztésre és -fogyasztásra biztató, valamint az erőszakos tartalmakra. 

 

A megállapodásban kiemelt hangsúlyt kapott a gyermekek zaklatásának visszaszorítása, a biztonságosabb online tér megteremtése, valamint a gyermekek egészséges fejlődését lehetővé tevő informatikai környezet fenntartása. 

 

Fiatalokból álló Youth Panel-csapatuk 2019 során újabb lelkes tagokkal bővült, illetve kiválasztották azt a fiatalt is, aki programjukat Brüsszelben képviselhette a most már éves rendszerességgel megrendezett októberi Safer Internet Fórumon.  

 

 

Továbbra is megunhatatlan a Lájkvadász társasjátékuk

A „Lájkvadász” egy saját fejlesztésű offline társasjáték, mely edukatív módon vezeti rá a játékosokat arra, hogy mit szabad tenni a világhálón, illetve hogyan lehet elkerülni az internet különböző veszélyeit. A játék során a gyerekeknek különböző feladatokat kell teljesíteniük, szituációs szerepjátékok vannak, melyekből nem csak tanulni tudnak játékostársaiktól, de olyan hasznos tanácsokat, információkat is megtudhatnak, amelyek segítségével tudatos felhasználókká válhatnak.

 

A társast az oktatók rendszeresen viszik magukkal a rendezvényekre, foglalkozásokra, hogy még könnyebben és közvetlenebbül tudják megszólítani a gyerekeket, hisz játékosan, kötetlen formában nagyon sok hasznos információ adható át vele. A társasjáték nagyon népszerű a pedagógusok körében is. 2019-ben összesen 381 társast ajándékoztak 96 különböző intézménybe. 

 

A játék továbbfejlesztett verziója is közkedvelt volt a nagyobb rendezvényeken, melyet már nem csak az asztalnál, hanem szabad téren, élőbábus megoldással is lehet használni. 

 

Lájkvadászuk továbbra is megrendelhető ingyenesen a sip@gyermekmento.hu címen.

Fotók: NGYSZ/Safer Internet Program

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Buszos útdíjfizetés – az első időszak tanulságai

A legtöbb busz a legkevésbé szennyező kategóriába tartozik, a külföldi járművek az autópályákat használják, míg a hazai személyszállítók harmada inkább az olcsóbb útvonalakat választja és a legtöbb vállalkozás felismerte, hogy a használatarányos útdíjfizetés kényszerét minőségbiztosítási fejlesztésekre is lehet használni – ezek a legérdekesebb megállapítások az útdíjfizetés bevezetése óta eltelt időszakból.

2024. május 17. 17:30

Újfajta trendek az irodában

A pandémiát követő időszak jelentős változásokat hozott a vállalatok irodaterületekkel kapcsolatos felfogásában, nagy hangsúlyt helyezve a vállalati kultúra és a produktivitás erősítésére az irodai jelenléten keresztül. A hibrid munkamódok trendje, amely a COVID-19 világjárvány idején nyert lendületet, fokozatosan visszaszorulóban van. A vállalkozások egyre inkább felismerik az irodaterek értékét az együttműködés, a tudásmegosztás és a vállalati kultúra erősítésében.

2024. május 17. 11:33

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59