Így lehetnek versenyképesek az adatközpontok

forrás: Prím Online, 2020. október 14. 16:41

Fontos megkülönböztető tényező lehet a riválisokkal szemben a fenntarthatóság az adatközpontot üzemeltető cégek többsége szerint, ugyanakkor alig több mint 40 százalékuknak van stratégiája arra, hogyan érje el ezt a célt – derül ki a 451 Research kutatásából. A legtöbb szolgáltató az ügyfélelvárások miatt javítana az általa működtetett adatközpont fenntarthatóságán és hatékonyságán. 

A meglévő energiaelosztási rendszer optimalizálása és frissítése, a hűtési infrastruktúra fejlesztése, illetve a hűtési hatékonyság javítása – ezek a kiemelt területek az adatközpontok fenntarthatóságának javítása kapcsán a 451 Research által készített felmérés során megkérdezett szakemberek szerint. A fenntarthatósági törekvések fontos elemei az egyes létesítmények ellenállóképességét mutató mérőszámok, ahogyan az is, hogy tanuljanak abból, hogyan használják a hatékony adatközpontok az áramot, vizet és egyéb erőforrásokat. A hatékony karbantartás és a folyamatos modernizáció mellett az erőforrások felhasználását, illetve az elektromos hálózat, vagy a hűtési rendszer állapotát folyamatosan felügyelő és akár a problémákat előre jelezni képes szoftverek alkalmazása is kulcsfontosságú az ilyen létesítmények életciklusának meghosszabbításához – derül ki a 451 Research legfrissebb elemzéséből, amit a Schneider Electric október 8-án, az Innovation Summit rendezvény keretében mutatott be. 

 

Az adatközpontok üzemeltetésében résztvevő szakemberek 57 százaléka gondolja úgy, hogy három éven belül a hatékonyság és a fenntarthatóság fontos megkülönböztető tényező lesz a versenytársakkal szemben, jelenleg ugyanakkor ezek a tényezők csak 26 százalékuk szerint számítanak komolyabb mértékben az ügyfelek meggyőzésében. Bár az egyértelmű, hogy már középtávon is kiemelt szerepe lesz a fenntarthatóságnak és a hatékonyságnak, a megkérdezettek mindössze 43 százaléka jelezte, hogy van kidolgozott stratégiája arra, hogyan fejlesszék úgy az adatközponti infrastruktúrájukat, hogy kiemelt figyelmet fordítanak ezen tényezőkre.

 

 

A fenntarthatósági és hatékonysági programot indító adatközpont-üzemeltetők között a legnagyobb motivációt az ügyfélelvárások jelentik: 50 százalékuk indokolta ezzel az ilyen jellegű beruházásokat, a hosszú távú működési biztonságot 40 százalék emelte ki, míg a jogszabályi előírásokat a válaszadók 36 százaléka említette az okok között. Az adatközponti szolgáltatást kínáló cégek 97 százaléka jelezte, hogy néhány, vagy akár az összes ügyfele igényli, hogy szerződésben is rögzítsék a fenntartható megoldások iránti elkötelezettséget. Ezen felül nagyjából a válaszadók egyharmada figyeli a szén-dioxid-intenzitást az általa működtetett létesítményben. 

 

„A 451 Research jelentése pontos képet ad arról, hogyan befolyásolja a hatékonyság és a fenntarthatóság az adatközponti szolgáltatások piacát. A több bérlőt is kiszolgáló adatközpontok üzemeltetői számára hasznos eszköz lehet a tanulmány, hogy megállapíthassák, hol vannak hiányosságok az erőforrásokban és az új technológiák alkalmazásában és felmérhessék, mekkora veszélyt jelent számukra, ha nem cselekszenek időben” - mutatott rá Mark Bidinger, a Schneider Electric „Cloud & Service Provider Segment” részlegének elnöke.

 

A kutatásról

Az S&P Global Market Intelligence-hez tartozó 451 Research világszerte több mint 800, adatközponti szolgáltatást kínáló vállalat szakembereit kérdezte meg a „Multi-tenant data centers and sustainability: ambitions and reality” című tanulmány elkészítéséhez. A felmérésben résztvevő cégek 10 és 10 ezer közötti alkalmazottal rendelkeznek, az adatközpontok kapacitása pedig 1 és 150 megawatt közötti. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50