Az ABB új, globális K+F központjával felgyorsítja az e-mobilitás innovációját

forrás: Prím Online, 2020. december 21. 09:38

Az ABB E-mobility Innovation Lab, amely megerősíti a vállalat az elektromos járművek töltési infrastruktúrája terén betöltött piacvezető pozícióját, 120 szakembert foglalkoztat majd az új generációs megoldások fejlesztésére.  

Az e-mobilitás további innovációjának ösztönzését célzó, 10 millió dollár költségvetésű, 3600 m2 alapterületű létesítmény, amely a hollandiai Delfti Műszaki Egyetem (Delft University of Technology) kampuszán épül, meghatározó szerepet játszik az ABB jövőbeni portfóliójának fejlesztésében és az elektromos járművekkel kapcsolatos K+F projektek terén is. 2020-ban a Delfti Műszaki Egyetemet a világ legjobb 15 műszaki és technológiai egyeteme közé sorolták1.    

 

A jövőre Olaszországban megnyíló globális kiválósági központba és EV-töltőket gyártó üzembe fektetett 30 millió dolláros befektetéssel együtt a delfti létesítmény világosan jelzi az ABB azon szándékát, hogy növelni kívánja a technológiai vezető szerepének megőrzését célzó befektetéseit.      

 

Frank Muehlon, az ABB EV-töltési Infrastruktúra globális üzletágának vezetője így nyilatkozott: „Az ABB, amelynek szinte lételeme az innováció, élen jár az EV-töltésben, és büszke arra a kulcsfontosságú szerepre, amit a villamos járművek világszintű elfogadásában és térnyerésében játszik. Ezért is akartuk Delftben, az egyetemi kampusz központjában megépíteni az E-Mobility Innovation Lab-et, mivel itt Hollandia legkiválóbb műszaki tehetségei és legígéretesebb startupjai körében működhet az új létesítmény.” 

 

 

A 120 szakemberrel működő komplexummal az ABB elektromos jármű töltési üzletága visszatér arra a helyre, ahol valaha megszületett ezen ágazat alapkoncepciója. Az Epyont alapító diákok (az e-járművek töltésével foglakozó startup vállalkozást az ABB 2011-ben vásárolta fel) a Delfti Műszaki Egyetem korábbi hallgatói voltak.   

 

„Az ABB Energetika üzletágán belül évente kb. 400 millió dollárt fektetünk be, hogy megőrizzük a technológiai vezető szerepünket, és meghatározóak legyünk a fenntartható mobilitás terén is.  A jelen beruházásunk céljai között szerepelt, hogy az e-mobilitás terén, de különösen a töltés, a tárolás és a digitalizálás területén, kitoljuk a technológiai határokat.  Az új labor lehetővé teszi, hogy erősítsük együttműködésünket az elektromos járművek gyártóival, s ezáltal a szektorban tovább javítsuk a teljesítményeket, illetve támogassuk az ágazat fejlődését is” - tette hozzá Muehlon.  

 

Az ABB kiemelt figyelmet fordít a járművek, a töltőállomások, a töltőhálózatok és a villamosenergia-hálózat közötti zavartalan kapcsolat biztosítására, valamint az azokat támogató szoftverrendszerekre is.  Az E-mobility Innovation Lab-et a legkorszerűbb technológiával szerelték fel, ami biztosítja, hogy az ABB töltői a járművek minden típusával kompatibilisek legyenek. Ezt a célt szolgálják a kiépített szimulátorok is, amelyek esetében a végrehajtandó tesztek 95%-át a járművek digitális ikermásolatával végzik.  

 

A járművek teljesítményének rendkívül forró és rendkívül hideg környezetben való vizsgálatára az ABB speciális, szabályozható klímájú próbatermeket épített, amelyekben az egyes megoldásokat -40° és +100° Celsius-fok közötti tartományban és magas páratartalom mellett vizsgálják. Az átrium méretei lehetővé teszik, hogy a gyártók a tesztelés céljából személyautókkal, buszokkal vagy teherautókkal beállhassanak a meleg és szabályozott klímájú térbe, ami elősegíti a gyorsan növekvő villamos hajtású nehézgépjárművek töltési megoldásainak fejlesztését. Az ABB-nek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom támogatása melletti elkötelezettségéből adódóan fontos szempont volt, hogy az új épület ne csak a fenntartható mobilitás előrehaladását segítse elő, hanem egyben olyan létesítmény is legyen, amely minimalizálja a környezeti hatásokat.     

 

 

A megfelelő fűtés és hűtés biztosítása érdekében az ABB komplexumát csatlakoztatni fogják a Delfti Műszaki Egyetem geotermikus fűtő-/hűtőrendszerére.  A tetőre napelemtáblákat telepítenek, amelyeknél a megtermelt egyenáramot szolár inverterek alakítják át váltakozó áramra. A fotovoltaikus rendszer, valamint az ABB korszerű, klímaszabályozást és világításvezérlést biztosító épületfelügyeleti rendszerével a tesztelésre szánt energiát visszatáplálják a villamosenergia-hálózatba.  

 

Ez év novemberében az ABB bejelentette, hogy az üzleti szempontok figyelembevételével megnöveli a K+F tevékenységekre és a digitális innovációra fordítandó források nagyságát. Az e célra felhasználható források bővülése az éves árbevétel közel 5%-át éri majd el. Ez a finanszírozási politika kiemelkedő értéket biztosít majd az ügyfelek számára, és azáltal, hogy a gyors növekedési ütemű piaci szegmensekre összpontosít, jobb minőségű és több árbevételt generál a vállat számára. Az ABB-nél vállalatcsoport-szinten mintegy 7000 fő dolgozik K+F tevékenységben, 60%-uk elsősorban szoftverfejlesztéssel és digitális innovációkkal foglalkozik.  

   

Az ABB 2010-ben jelent meg az e-járművekhez fejlesztett töltési megoldások piacán. Napjainkra már több mint 17 000 villámtöltőt értékesített a világ 80 országában. Az e-mobilitás fejlődése iránti egyértelmű elköteleződését mutatja, hogy az ABB névadó partnerként már négy évad során támogatta az ABB FIA Formula-E világbajnokságot. A 9. szezontól kezdődően az ABB 2022 és 2023 között a bajnokság hivatalos járműtöltési partnere lesz 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A pénzügyi bűnözés jövője: miért kulcsfontosságú az információ-vezérelt kockázatkezelés?

Az utóbbi időben a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem jövőbeli keretrendszerének alapjaként, az információ-vezérelt kockázatkezelés kiemelten fontossá vált. A hagyományos kockázatkezelési módszerek elavultak, nem megfelelő eredményt hoznak és így komoly kockázatokat jelentenek a szervezeteknek – állapítja meg a Deloitte friss tanulmánya.

2024. május 17. 13:10

Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség

A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május 15-én, a Haris Parkban szervezte tisztújító közgyűlését, amelyen a tagok kibővült, immár 18 tagú Elnökséget választottak, amelyben továbbra is a hazai marketing és kommunikációs szakma meghatározó döntéshozói, illetve szereplői kaptak helyet. 

2024. május 17. 09:54

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38