Bemutatta biztonsági előrejelzését a Check Point Software

forrás: Prím Online, 2021. március 8. 11:18

A Check Point Software Technologies Ltd. kutatórészlege, a Check Point Research (CPR) kiadta 2021-re vonatkozó biztonsági előrejelzését. A tanulmány a CPR kutatói által megfigyelt legfontosabb támadási vektorokat és technikákat ismerteti annak kapcsán, ahogy a bűnügyi, politikai és nemzetállami szereplők kihasználták a COVID-19 pandémia által okozott zavarokat, hogy a különböző szektorokban működő szervezeteket célba vegyék. Ugyanakkor tartalmazza mindazon információkat, melyekre a cyber-biztonsági szakembereknek és a C-szintű ügyvezetőknek szükségük van szervezeteiknek a védelméhez ezen ötödik-generációs cyber-támadásokkal és fenyegetésekkel szemben. 

A Check Point Research 2021-re vonatkozó jelentésének főbb pontjai:

•  A felhőre való átállás maga mögött hagyja a biztonságot: 2020 során a szervezetek digitális átállási programjai több mint öt évet fejlődtek a pandémiára való reakció részeként, azonban a nyilvános felhők biztonsága továbbra is komoly gondot jelent a nagyvállalatok 75%-a számára. Ugyanakkor a nagyvállalatok 80%-ának a véleménye szerint meglévő biztonsági eszközeik vagy egyáltalán nem, vagy korlátozott mértékben működnek a felhőben, ami azt jelenti, hogy a felhőkkel kapcsolatos biztonsági problémák 2021-ben is velünk lesznek.

•  A távoli munkavégzés a célkeresztben: a hackerek felfuttaták a távoli munkát végző alkalmazottak elleni, úgy nevezett ’szál-eltérítés’ (’thread-hijacking’) támadásokat, melyekkel adatokat tulajdonítanak el, vagy hálózatokba jutnak be Emotet és Qbot trójaiak használatával – ez a probléma világszerte a szervezetek 24%-ánál jelent meg. A távoli hozzáférésű rendszerek – mint az RDP és a VPN – elleni támadások száma ugyancsak megugrott. 

•  A kettős-zsarolás módszerét alkalmazó zsaroló programok térhódítása: 2020 harmadik negyedévében a kártékony programokhoz köthető incidensek majd felének része volt a célba vett szervezettől lopott adatok kiadásával való fenyegetés. Átlagosan minden tizedik másodpercben valahol a világban egy újabb szervezet esik zsaroló program áldozatául. 

•  Az egészségügyi szektor elleni támadások járványszerűen terjednek: 2020 negyedik negyedévében a CPR jelentése szerint a kórházak elleni cyber-támadások (különösen a zsaroló programokhoz köthető támadások) világszerte 45%-kal nőttek, mivel a bűnözők azt gondolják, nagyobb eséllyel teljesítik követeléseiket a COVID-19 esetekkel kapcsolatos nyomás miatt.

•  A mobilok mozgó célpontok: 2020 során a szervezetek legalább 46%-ánál volt legalább egy alkalmazott, aki kártékony mobil alkalmazást töltött le, mely az egész hálózatukra és adataikra veszélyt jelentett. A globális lezárások nyomán megnövekedett mobilhasználat miatt a banki és információ-tolvaj mobil trójaiak is teret hódítottak.

 

 

 

„2020-ban a vállalatok még önmagukat is meglepték digitális kezdeményezéseik sebességével: becslések szerint a digitális átállás akár hét évvel is felgyorsulhatott. Ugyanakkor a fenyegetéseket indítók és a cyber-bűnözők változtattak taktikáikon, annak érdekében, hogy ki tudják használni ezen változásokat, illetve a pandémia okozta zavarokat, és óriási mértékben növelték a támadások mértékét valamennyi szektorban,” - mondta Dorit Dor, a Check Point Software termékekért felelős elnök-helyettese. „Tennünk kell annak érdekében, hogy megállítsuk ennek a cyber-pandémiának a kontrolláltalan terjedését. A szervezeteknek be kell oltaniuk hiper-összefügő hálózataikat, hogy meg tudjuk akadályozni ezen cyber-támadásokat abban, hogy ilyen sok zavart okozzanak.” 

 

A Check Point 2021-re vonatkozó előrejelzéseit tartalmazó tanulmány alapját a Check Point ThreatCloud intelligence adatai adják, mely a legnagyobb, a cyber bűnözéssel szemben harcoló, kollaboráción alapuló hálózatként fenyegetésekkel kapcsolatos adatokat és támadási trendekkel kapcsolatos információkat szolgáltat a szenzorok globális hálózata számára, valamint az elmúlt 12 hónap során végzett Check Point kutatások, illetve a közelmúltban IT szakemberek és C-szintű ügyvezetők körében a Check Point által végzett felméréseknek az összefoglaló jelentései. A tanulmány valamennyi iparágban vizsgálja a legújabb, felbukkanó fenyegetéseket, és átfogó képet ad a kártékony programokkal, az adatszivárgási vektorokkal és a nemzetállami cyber-támadásokkal kapcsolatban megfigyelt trendekről. Mindezeken túl tartalmazza a Check Point véleményvezéreinek szakértő elemzéseit is, ezzel segítve a szervezeteket abban, hogy megértsék a jelen és a jövő összetett fenyegetési terepét, ugyanakkor fel tudjanak készülni az azzal való küzdelemre. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50