Magyar ezüstérem a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 7. 17:36

Németh Márton Tamás, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium diákja ezüstérmet szerzett a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI), ahol tizenegy ország csaknem ötven versenyzője mérettette meg magát.

A 2021-es CEOI szervezője Horvátország volt, ám a pandémia negyedik hulláma miatt online rendezték meg. A négy fős magyar delegáció a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium egyik gépterméből oldotta meg az idén is fejlett algoritmikus gondolkodást igénylő feladatokat. Tavaly Magyarország rendezte a CEOI-t és a verseny Nagykanizsán zajlott. Idén tizenegy ország – a klasszikus közép-európai nemzetek (Ausztria, Horvátország, Cseh Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Németország, Magyarország, Lengyelország,  Románia) mellett Olaszország és Svájc – összesen 48 versenyzője mérettette meg magát.

 

Erdősné dr. Németh Ágnes, Máté Lőrinc, Németh Márton, Gábor Dávid, Viczián András, Dr. Horváth Gyula. Fotó: Végh Bence

 

Magyar ezüstérem a régiós informatikai diákolimpián

Közülük Németh Márton Tamás, a Batthyány Lajos Gimnázium diákja ezüstérmet szerzett. 

 

A magyar CEOI-válogatott tagja volt még Viczián András (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest), Máté Lőrinc (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és Gábor Dávid (Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Kapuvár). A teljes eredménylistát ezen a linken lehet megtekinteni. A magyar diákok felkészülését és versenyzését saját tanáraik mellett az ELTE Informatikai Kara, illetve a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának munkatársai, Dr. Horváth Gyula csapatvezető és Erdősné dr. Németh Ágnes csapatvezető-helyettes  segítették.

 

A magyar szervezők idén is a legfeljebb 11. osztályos diákokat indították a CEOI-n, hogy minél több hazai diákolimpikon számára biztosítsanak lehetőséget a következő évi nemzetközi versenyekre készülésre, míg  több más ország ennél idősebb, tapasztaltabb versenyzőket is indított, a szabályok ezt lehetővé teszik. A magyar diákolimpikonok számára helyezéstől függetlenül fontos gyakorlatot jelentett az idei CEOI-n való részvétel. 2023-ban, a számítógép atyjának tartott Neumann János születésének százhuszadik évfordulójának évében a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (IOI) Szegeden fogják megrendezni a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a Szegedi Tudományegyetem, és a Neumann Társaság  együttműködésében. 

 

Sikeres olimpiai évadot zárnak a magyar diákok

A CEOI 2021-gyel véget ért az idei informatikai diákolimpiák szezonja, amelyen a magyar diákok remekül szerepeltek: júniusban Éles Júlia ezüstérmet szerzett az európai lányoknak szervezett EGOI-n, Tóth Gellért ezüstöt, Szabó Kornél és Varga Péter pedig bronzot az IOI-n. Az európai junioroknak szervezett eJOI-ról addig példátlan módon aranyéremmel (Molnár István Ádám), ezüstéremmel (Németh Marcell) és három bronzéremmel (Czanik Pál, Fülöp Máté, Jenei Marcell) tért haza a magyar válogatott.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50