Ipari technológia a fogászatban?

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 15. 09:07

A XXI. századi technológia nem kerülte el a fogászatokat sem. A komolyabb fogklinikák a modern tudomány adta vívmányokat használnak. Az egyik legfontosabb irány a CAD/CAM technológia, amelyet ipari gyártások során is alkalmaznak.

 

A forradalmi módszert jelző betűszó jelentése: „számítógép által tervezett és számítógép által elkészített” (computer-aided design, computer-aided manufacturing). Az emberi tényezőt redukáló, számítógépes segítséget felhasználó folyamatról van szó.

 

A fogászat esetében ez a folyamat úgy zajlik, hogy a fogtechnikus egy háromdimenziós szkenner és egy szoftver segítségével létrehozza a páciens fogsorának háromdimenziós modelljét. Ezt követően a szoftver segítségével elkészíti a kívánt műfog digitális változatát, így alkotva meg a kívánt fogpótlást.

 

Mire jó ez a technológiai módszer?

 

Kisebb-közepes méretű fogtöméseket ugyan a legjobb minőségű anyagokból készítik, de a nagyobb fogtömések esetében, a kedvezőtlen fizikai-kémiai folyamatok megelőzése miatt már ilyen módszert alkalmaznak. Úgynevezett CEREC kerámia inlay-t vagy magyarul betétet készítenek. A páciens beül a fogorvosi székbe, ahol a kifúrt fog üregét, vagy “maradékát” a fogorvos beszkenneli, és megtervezi egy számítógépen a hiányzó fogdarabot vagy betétet. Ezután egy fogtechnikai robottal kimaratja, kifaragtatja azt.

 

A Halász Klinikán készített kerámiabetétek teljesen ellenállnak a kopásnak, semleges, szövetbarát anyagok. A hagyományos, nagyobb fogtömések kezdetben zsugorodhatnak, majd elöregedve lassan, folyamatosan megfogyatkozhatnak. Ez a folyamat résképződéshez vezet, ami a fogszuvasodást keltő baktériumok melegágya. Ugyanis előszeretettel tapadnak meg, bújnak el ezekben az apró résekben. 

 

Egy másik probléma a hagyományos fogtömések esetében az allergizálás. A kerámiabetétes megoldás ennek a kivédésre is kiváló. 

 

A CEREC fémmentes kerámiabetéteket – a CAD/CAM technológiát alkalmazva – két óra alatt el lehet készíteni. Korábban több napot is várni kellett, mire elkészült a megfelelő fogpótlás, sok kellemetlenséget okozva ezzel a pácienseknek: fogatlanság, lecsiszolt, érzékeny fogak, többszöri utazás a fogorvoshoz, stb. Sőt mi több, ezek a kerámiabetétek sokkal tartósabbnak bizonyulnak, mint a legkiválóbbnak tekintett arany fogpótlás.

 

A CEREC betétek illeszkedése

 

A páciens fogairól betáplált paraméterek alapján az egész tervezési folyamatot támogatja a CAD/CAM technológia. Még arra is ügyel, hogy a megtervezett fogmű a megfelelő harapási tulajdonságokkal rendelkezzen. Az elkészült háromdimenziós tervet a fogtechnikus egy CNC-marógép segítségével munkálja meg. A számítógép olyannyira pontos, hogy a végeredmény néhány mikron pontosságú lesz, szemben a hagyományos fogművek 70-80 mikron pontos végeredményeivel. A megfelelő higiéniai szabályok betartása mellett ennek a fogpótlásnak minimális esélye van a másodlagos szuvasodás kialakulásában. 

 

A Halász Klinikán 2006 óta kizárólag CAD/CAM technológiával készülnek a koronák, hidak. Ezek tartósabbak, szebbek, gond mentesebbek. 

 

És implantáció is történhet CAD-CAM technológiával. Az a navigált fogbeültetés...de az már egy másik történet.

 

Ha te is szeretnéd kihasználni a XXI. század adta forradalmi újdonságokat, keresd fel a Halász Klinikát, ahol haladnak a korral!

 

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Vajon költséghatékony megoldásnak számítanak a mobilházak?

Ha éppen költözés előtt állunk, ha meg szeretnénk oldani a tinédzser vagy fiatal felnőttkorba lépő gyermekünk elindulását az életbe, ha nyaralóra vágyunk, akkor egészen biztos, hogy körülnézünk az ingatlanpiacon, hogy milyen opciók állnak a rendelkezésünkre.

2024. március 1. 22:27

Digitális matekkurzus a sikeres érettségiért

A matek érettségi kitartó felkészülést igényel, ami időnként megterheli a végzősöket. Ezen változtatnak az interaktív módszerek, amelyek újszerűen, élvezetesen adják át és mélyítik el a tudást. A diákok annyira szeretik, hogy nem is várnak vele az utolsó évig.

2024. március 1. 22:23

Egy finom rántotta mindig jó választás

A rohanó hétköznapokban sem feledkezhetünk meg a tápanyagdús reggelikről, de hétvégente is jól esik körbeülni szeretteinkkel az asztalt, és finom falatokkal indítani a napot. Az egyik legjobb opció egy kiadós rántotta, amely energiát ad egész délelőttre! 

2024. március 1. 22:18

Miért fontos, hogy otthon is mindig megfelelően kialakított lábbelit viseljünk?

Amint hazaérünk a munkából, a bevásárlásból vagy bárhonnan, szeretjük rögtön kényelembe helyezni magunkat. Ez vonatkozik a lábainkra is, hiszen előfordulhat, hogy elfáradtunk a jövés-menésben, így akármilyen komfortos is a cipőnk, igyekszünk megszabadulni tőle mihamarabb. 

2024. március 1. 22:13

Az ausztriai munkavállalók családi juttatásai

Jó tudni, hogy az osztrák adó- és társadalombiztosítási rendszer számos juttatást és adókedvezményt biztosít a munkavállalók számára. Mivel ez jelentősen eltérhet a magyar törvényektől, így érdemes alaposan utánanézni a lehetőségeknek. Ebben olyan cégek segítségére is számíthatunk, melyek otthon vannak ezen a területen, és nem csupán információt adnak, de a konkrét igénylést is rájuk bízhatjuk.

2024. március 1. 21:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05