Életünk alappillérei: Mire tanítja a gyerekeket a természettudományos oktatás?

forrás: Prím Online, 2022. március 21. 20:17

Matematika, biológia, kémia, fizika – diák korunk reál tárgyai. Felnőttként már alig jut eszünkbe, hogy amit a világról tudunk, annak nagy részéről ezeken a tanórákon hallottunk először. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat létrehozó Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért több, mint húsz éve dolgozik azért, hogy felhívja a figyelmet a természettudományos tárgyak oktatásának fontosságára és azon pedagógusok munkákájára, akiknek köszönhetően a diákok széles látókörű felnőtté válhatnak.

A természettudományos ismeretek elsajátítása nemcsak a jó felvételi pontszámok miatt fontos. Ezek a kifejezetten korán megszerzett ismeretek alapozzák meg hogyan bánunk a pénzzel, mit teszünk egészségünk megőrzésért, vagy éppen hogyan óvjuk környezetünket. Az oktatás minősége különösen fontos e tárgyak esetén, hiszen azok a gyerekek, akik megfelelő, bevonó oktatást kapnak, tanulás közben az ismeretanyagon kívül olyan gondolkodási és problémamegoldási képességet sajátíthatnak el, amelyek a mindennapi élet területeinek széles spektrumán szükségesek. A Rátz Tanár Úr Életműdíjat létrehozó Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért hosszú idő óta dolgozik azon, hogy megtalálja és elismerje azoknak a tanároknak a munkáját, akik odaadással tanítják és képzik a jövő generációját.

 

“Részesei vagyunk mindannyian a természetnek. Jó dolog az, hogyha senki nem a képzelgések és hiedelmek alapján hozza létre a saját életszemléletét, hanem tudja, mi, és miért történik maga körül.“ – mondta el a 2021-ben Rátz Tanár Úr Díjjal elismert házaspár, Pápai Gyula és Pápai Gyuláné.

 

Milyen, mindenki életében fontos tudást alapoznak meg a természettudományt oktató tanárok? Az élet mely részeire készíti fel a diákokat a természettudományos oktatás?

 

Eligazodni a számok között 

A matematika nemcsak a kockás füzet fölötti görnyedéstől szól. Ha a matematikát jól oktatják, az praktikus intelligenciát fejleszt, és pénzügyi tudatosságra nevel. A gyermek azáltal, hogy az iskolában matematika órán megtanulja, hogy hogyan ossza be a zsebpénzét, alapot építhet akár a saját fizetésének beosztásának, a családi költségvetés elkészítésének, vagy akár az élete során elkerülhetetlen fontos pénzügyi döntéseknek.

 

 

Megismerni a testünket és a minket körülvevő világot

Azáltal, hogy biológiát tanulnak a diákok, megismerik a saját testüket, annak működését, a testtudatosság pedig segít az egészségtudatos élet vezetésében is. A tudás arról, hogy mi történik a testben a szív dobbanásakor a mellkasban, hogyan áramlik a levegő, vagy éppen hogyan épül fel az izomzat, segít megérteni az egészséges működést, így felismerni azt is, amikor valami nincs rendben. Ha valami éppen nem működik jól a szervezetben, a kémiai ismeretek alapul szolgálnak a gyógyszerek hatóanyagainak és működésének értelmezéséhez. A vegyszerek ismerete pedig egy egészséges és biztonságos háztartás vezetésében segít, amelynek szintén a kémia az alapja.

 

Létrehozni valamit a változó világban

A reáltárgyak a folyamatosan fejlődő modern világ megértéséhez is hozzájárulnak. Az új technológiák működésében való jártasság és a fizikára alapuló műszaki ismeretek ötvözete pedig olyan korábban elképzelhetetlen innovációkat hoz létre, mint egy okos otthon vagy éppen egy okos város. Azonban nemcsak a meglévő technológiák megértéséről van szó, de a fizika órán az iskolapadban elektromosságról tanuló gyerekek közül kerülhet ki az a diák, aki majd áttörő felfedezéseket tehet.

 

Megóvni környezetünket

A természettudományos tantárgyakon keresztül a diákok nemcsak önmagukról kapnak képet, hanem az őket körülvevő világról is. A kémia tudományában való jártasság segít minket abban, hogy képesek legyünk egyes jelenségeket alapvetőbb jelenségekre visszavezetni. Az éghajlatváltozás és a természeti erőforrások felelős felhasználásának megértésében is segítségünkre lehet, aminek még sosem volt ekkora jelentősége, mint napjainkban. A már általános iskolában megszerzett tudás segíthet megérteni a bolygónkon történő változásokat és elsajátítani egy olyan életvitelt, amellyel egy zöldebb jövőt hozhatnak létre.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Látványos felületen böngészhetjük 5000 egyetem kutatási teljesítményét

Mit, hol, kikkel együttdolgozva kutatnak leginkább egy egyetem munkatársai? – Oxfordtól Tokióig a Corvinus Rankless nevű online felülete látványosan összegzi a világ felsőoktatásának kutatási teljesítményét, kapcsolódási pontjait. Szűrhetünk földrajzi, tudományterületi szempontokra, de szakmai folyóiratokra is.

2024. június 2. 10:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52