Inspire: Szuverenitás a felhőben, innovációk az űrből

forrás: Prím Online, 2022. július 24. 10:20

A szigorú biztonsági és jogszabályi korlátozások sem akadályozhatják az állami intézményeket abban, hogy a felhőbe költöztessék a szolgáltatásaikat és ehhez minden technológiai felétel adott – ez is elhangzott az idei Microsoft Inspire-n. A Microsoft legnagyobb partner-eseményén többek között az űrtechnológiát ötvöző innovációkról, a szoftverfejlesztőnek és értékesítőknek nyújtott, pénzben is jól kifejezhető, kiemelkedő támogatásokról, és egy munkahelyi kép- és videómegosztó platformról is szó volt.

Július 19-20-án zajlott az Inspire, a Microsoft legnagyobb, nemzetközi partner-eseménye. A nagyszabású rendezvény két napja alatt a redmondi világcég jóformán mindent megmutatott abból, amit a partnereinek és ügyfeleinek kínál: felhő és hibrid megoldásokat, amelyeknek elkészült a kifejezetten állami szervezetek igényeire szabott változata; a hibrid, kollaboratív munkavégzést támogató új eszközöket; azokat a platformokat, ahol a partnerek a saját szoftvereiket fejleszthetik és adhatják közre, valamint az űripar tapasztalatait is integráló, innovációt támogató megoldásokat.

 

Az Inspire a Microsoft legnagyobb eseménye. A cég legfontosabb küldetése partnereinek támogatása: az ő sikerüktől tette függővé a saját üzleti eredményességét is, a vállalatnak több mint 400 000 partnere van világszerte, akik több mint 22 millió embert foglalkoztatnak. Ez az ökoszisztéma a Microsoft felhőszolgáltatásaira épül, ezekre az előfizetői igények egyes becslések szerint 2025-re túl fogják lépni az 1 billió dollárt.

 

 

Biztonságos, jól kikövezett út a felhőbe kormányok számára

Az Inspire egyik legjobban várt újdonsága az a felhő megoldás, amit az állami intézmények sajátos igényei alapján terveztek. A Microsoft Cloud for Sovereignty a digitális átalakulásban lesz a kormányok segítségére, így azok több és jobb, a hatályos törvényeknek és kiberbiztonsági előírásoknak minden téren megfelelő, online közszolgáltatásokat nyújthatnak polgáraiknak. Az állami szektor a felhőtechnológia összes előnyét élvezheti: az erőforrások rugalmas skálázhatóságát, a helytől és időtől független működést, a folyamatok irányíthatóságát és átláthatóságát – ráadásul úgy, hogy az adatvédelemből és kiberbiztonságból semmit sem kell feladniuk.

 

A közszolgáltatások digitalizációjának a kelet-közép-európai régióban különösen nagy jelentősége van, amint erre a Digital Futures Index is rámutatott. Ez alapján a régiónk, bár gyorsan fejlődik, továbbra is lemaradásban van Nyugat-Európa digitális éllovas államaihoz képest. A felhőből elérhető digitális közszolgáltatások, mint amilyen például a magyar EESZT vagy az – amellett, hogy növelik az állami adminisztráció hatékonyságát és a közszolgáltatásokba vetett állampolgári bizalmat – lökést adnak a digitális írástudás elterjedésének és ezzel megágyaznak még több piaci digitális szolgáltatás megjelenésének, végsősoron pedig a teljes gazdaság digitális átalakulásának.

 

 

 

Developers, developers, developers

Bár a Microsoft jelentős változáson ment keresztül az elmúlt években, a fejlesztők kiemelt megbecsültsége a cégnél semmit nem változott.

 

Azoknak a partnereknek, akik a saját fejlesztésű szoftvereiket szeretnék a Microsoft segítségével fejleszteni, illetve világszerte terjeszteni, a Microsoft idén ősszel külön programot indít a Microsoft Cloud Partner Program néven. Ennek előzeteseként már elérhető a ISV Success Program, amelynek keretében összesen közel 128 000 dolláros támogatást nyújtanak a partnereiknek például olyan „homokozó” formájában, ahol tesztelhetik az alkalmazásaikat annak kockázata nélkül, hogy a még kísérleti fázisban lévő szoftver kárt okozhatna a rendszer többi részében. Kapnak továbbá különböző fejlesztői eszközöket, technológiai és üzleti támogatást, valamint egy fejlesztői közösség tagjaként dolgozhatnak az alkalmazásaikon. Ezek egészülnek ki a Microsoft Marketplace-en elérthető elismerésekkel, illetve a Microsoft piacterén továbbra is az iparág legalacsonyabb jutalékát, mindössze 3 százalékot kell fizetniük a szoftverek értékesítőinek.

 

Az eseményen bejelentették azt is, hogy a közeljövőben saját értékesítési platformokat alakítanak majd ki a különböző tulajdonságokkal bíró szoftvereknek. Így például megkülönböztetik őket az ügyfeleknek nyújtott teljesítményük, technológiai érettségük, továbbá speciális, például az egészségügyben, a pénzügy vagy a kiskereskedelem területén kifejtett hasznos funkcióik alapján.

 

Innováció az űrből

Köztudott, hogy a mindennapi életben meghonosodott számtalan innovációt eredetileg az űriparban fejlesztették ki. A Microsoft most az űrtechnológiát házasítja a felhőtechnológiával: lényegében a műholdakat és a hozzájuk kapcsolódó megoldásokat használja a konnektivitás és az adattechnológiák továbbfejlesztésére. Az Inspire konferencián bejelentett Azure Space Partner Community az űrprogramokban résztvevő partnereket, gyártókat, rendszerintegrátorokat, adatszolgáltatókat, szoftverfejlesztőket és startupokat fogja egy ernyőszervezet alá, amelyek a piac legkifinomultabb, leginnovatívabb megoldásait fogják az ügyfelek, fogyasztók számára elérhetővé tenni.

 

A munkavégzésben a hibrid az új norma

A konferenciáról nem hiányozhatott az utóbbi évek egyik slágertémája sem: a hibrid munkavégzés – noha erre egyre inkább normál munkavégzésként hivatkoznak a Microsoftnál. A munka világában bekövetkezett változások arra ösztönzik a Microsoftot, hogy minden új és meglévő szoftvert alkalmassá tegyenek az egyidejű, közös munkavégzésre. Az Excel Live ennek az új trendnek az eredménye, amit ezúttal összekapcsoltak a Teams-szel, így a jövőben közvetlenül egy Teams-ablakban megnyitva dolgozhatnak közösen a munkatársak egy-egy Excel-munkafüzeten. Kollaborációs eszközökkel egészül ki a Microsoft Whiteboard is.

 

Az új Viva Engage azzal segíti a szervezeteken belüli közösségépítést is, hogy egy új Stories funkción keresztül a videó- és képmegosztást is lehetővé teszi – tulajdonképpen a Microsoft ezzel megalkotta a munkahelyi Instagramot.

 

Idén egyéves a Windows 365

A Microsoft a partnereinek rendezett eseményen emlékezett meg a Windows 365 egyéves szülinapjáról, hiszen az elmúlt egy évben ez a programcsomag segített a Microsoft partnereinek egy korszerű, jövőálló munkahely kialakításában.

 

Bemutatták a Microsoft 365 legújabb fejlesztéseit is: ilyen például az az új képesség, amellyel a rendszert egy bizonyos időpont szerinti állapotra lehet visszaállítani (Virtual Machine restore points). A megoldás egy váratlan rendszerleállás esetén nyújt védelmet az adatvesztés ellen. Az új Citrix Optimization Pack for Windows 365 Cloud PC pedig lehetővé teszi, hogy minden Windows 365 felhasználó a saját igényei szerint kialakított desktopon és munkakörnyezetben csatlakozzon a vállalati hálóhoz.

 

A fentebb megvillantott témák csak a jéghegy csúcsát képezik: az Inspire gyakorlatilag mindenki számára tartogat újdonságokat. Az Azure Databricks-re épülő kiszolgáló nélküli SQL (Serverless SQL on Azure Databricks) például, amelynek előzetese e hónap végén válik elérhetővé, az SQL futtatáshoz és adatfeldolgozáshoz szolgáltat erőforrásokat minimális befektetéssel, akár 40 százalékos költségmegtakarítás mellett.

 

Ugyancsak téma volt az eseményen az Azure Center for SAP, amely a széleskörben használt vállalatirányítási rendszer felhőből történő működtetését könnyíti meg. De nem feledkezett meg a Microsoft a nyíltforráskódú platformon fejlesztőkről sem: az Azure ARM-alapú, cloud-natív processzorokra épülő, jól skálázható virtuális gépeket kínál nekik felhőalapú alkalmazásfejlesztéshez, webszerverek futtatásához.

 

Az Inspire eseményhez online erre a linkre kattintva lehet csatlakozni, vagy az előadásokat utólag megtekinteni.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38