A PlanRadar megoldása az építőipari kárigények kezelésére

forrás: Prím Online, 2024. január 15. 11:30

Az építőipari projektek kulcsszereplői, a megrendelők, befektetők, projektmenedzserek, tervezők, tanácsadók, vállalkozók és alvállalkozók céljainak, tevékenységének összehangolása nem könnyű, gyakran komoly anyagi következményekkel járó konfliktusokkal kísért folyamat. 

Ez az oka annak, hogy a tervek megvalósításakor különösen nagy figyelmet kell fordítani a kárigények, a panaszok, a módosítások és a viták kezelésére. Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó bécsi székhelyű PlanRadar legfrissebb szakmai tanulmánya azt foglalja össze, hogy a korszerű digitális eszközök miként változtatják meg a projektek sikeres megvalósításához szükséges adatok összegyűjtésének, dokumentálásának és elemzésének módját. 

 

Az építőipari kárigényeknek számos oka lehet: a hiányos projektdokumentáció, a nem megfelelő kivitelező kiválasztása, a tervek gyakori változtatása, a szakképzett munkaerő hiánya, a feladatok rossz ütemezése, vagy akár az érdekelt felek közötti világos kommunikáció hiánya. Az eredmény: a határidők csúszása, költségnövekedés, szélsőséges esetben a beruházás leállása. A PlanRadar tanulmányának szerzői arra hívják fel a figyelmet, hogy a kárigények kezelésének leghatékonyabb módja a problémák valós idejű azonosítása és megoldása, a megelőzés. Ezt a folyamatot már a projektek tervezésekor el kell indítani, majd ezt követően a szerződésben minden követelményt, elvárást, hatáskört rögzíteni kell a későbbi viták elkerülése érdekében. A végrehajtáskor pedig biztosítani kell a különböző munkafázisok összehangolását, valós idejű nyomon követését valamennyi résztvevő számára. A digitális megoldások ebben kínálnak nélkülözhetetlen segítséget. 

 

 

„Az építőipari kárigények többsége a késedelmesen elvégzett munkákhoz köthető, a tanulmányban idézett kutatási eredmények szerint a projektek 70 százaléknál következnek be olyan csúszások, amelyek átlagosan 10-30 százalékkal növelik meg a végrehajtás időtartamát. A PlanRadar megoldásai lehetővé teszik ügyfeleinknek, hogy a projektek minden szakaszában naprakészen felügyeljék, kézben tartsák a folyamatokat, ami végső soron a költségek és a megvalósítás idejének csökkenését eredményezi, ráadásul jelentősen mérsékeli a résztvevőkre nehezedő nyomást is” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar magyarországi csapatának képviselője. 

 

A PlanRadar 6 megoldása az építőipari kárigények kezelésére

 

1. Problémák korai felismerése és a projektek kockázatainak csökkentése: A PlanRadar lehetővé teszi problémák és változások korai felismerését, mielőtt azok kezelhetetlenné válnának.

2. Projekt dokumentációkezelés: A szoftver lehetővé teszi a projekthez kapcsolódó összes dokumentum digitális nyomon követését, beleértve a módosításokat, a pénzügyi kimutatásokat, a tevékenységek ütemezését.

3. Dinamikus projektterv kezelése: A PlanRadar lehetővé teszi a tevékenységek valós idejű nyomon követését, támogatja a határidők betartását.

4. Erőforrás-gazdálkodás: A PlanRadar hatékonyan támogatja az elégtelen vagy aránytalan erőforrásokból fakadó problémák azonosítását, megoldását. 

5. Prezentáció és kommunikáció: A PlanRadar könnyen kezelhető, áttekinthető platformon biztosítja a valós idejű információcserét a projektek szereplői között.

6. Projektre gyakorolt hatás: A résztvevők bármikor ellenőrizhetik a projektek naprakész állapotát, ami jelentősen javítja a döntéshozatalt és a projektmenedzsment optimalizálását.

 

A PlanRadar arra is felhívja a figyelmet, hogy az építőipari kárigények hatékony kezelésére szolgáló digitális eszközök használatának költségei a késések, csúszások, jogviták viták árához képest minimálisak.

Kulcsszavak: PlanRadar építőipar

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36