Az ABB bejelentette a Formula-E-t érintő éghajlatvédelmi kezdeményezéseit

forrás: Prím Online, 2021. november 11. 20:42

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Feleinek 26. éves konferenciáján (COP26), amely az egyesült-királysági Glasgow-ban rendeznek, a vállalat bejelentette az ABB Formula-E-hez kapcsolódó éghajlati kezdeményezéseit (ABB Formula E Climate Initiatives), amelyek kihangsúlyozzák a globális technológiai vezető cég éghajlatváltozással kapcsolatos kérdések iránti elkötelezettségét.     

ABB névadó partnere az ABB FIA Formula-E Világbajnokságnak, amely a teljesen elektromos hajtású, együléses versenyautók nemzetközi versenysorozata. Az ABB a Formula-E-vel közösen folyamatosan arra törekszik, hogy a Világbajnokságon keresztül ráirányítsa a figyelmet a fenntarthatósági témákra, és kiteljesítse a versenysorozat pozitív hatását az egyes futamoknak otthont adó nagyvárosokban és országokban.  

 

Ez vezetett el a „Climate Initiatives” elnevezésű éghajlati kezdeményezések kidolgozásához, amelyek a következő három pilléren nyugszanak: innovatív technológiák; társadalmi haladás, sokszínűség és befogadás; változás támogatása. A kezdeményezéseket szerdán, a COP26 kerekasztal-megbeszéléseken vitatták meg. A kerekasztal-megbeszéléseken az ABB kommunikációs és fenntarthatósági igazgatója, Theodor Swedjemark, a Formula-E vezérigazgatója, Jamie Reigle, valamint Lucas di Grassi, a ROKit Venturi Racing pilótája vettek részt.   

 

 

A fenti három pillérrel összhangban, világszerte az ABB Formula-E versenyekhez kapcsolódó programokat, eseményeket szerveznek a városközpontokban. Továbbá az ABB a FIA Girls on Track versenysorozattal már fennálló partnerségére építve innovatív, vonzó és pozitív módon erősíti a nők helyzetét, és előmozdítja a nemek közötti egyenlőséget is.  Az oktatáson, az energiatudatosság erősítésén és a képzésen keresztül, valamint az iskolákban és a közösségekben tartott események önkéntes megrendezésével támogatni kívánja az energetikai átállás folyamatát. A globális és a helyi részvételt és elköteleződést az autóversenyek helyszínén rendezett, célzott közönségtalálkozókkal is erősíteni kívánja.  

 

Di Grassi az ABB legújabb Formula-E nagyköveteként csatlakozott a kerekasztal-megbeszélések résztvevőihez. A fenntarthatósági és e-mobilitási témák iránti kiemelkedő elkötelezettségének és szerepvállalásának köszönhetően Di Grassi kiváló partnere az ABB-nek azokban a projektekben, amelyek célja a fenntartható fejlődés elősegítése és az éghajlati kihívások kezelése.  

 

Theodor Swedjemark így nyilatkozott: „A fenntarthatóság az alapja minden cselekedetünknek, ez inspirálja a jövőre vonatkozó terveinket.  A Formula-E csapatával együtt azzal a szilárd meggyőződéssel kapcsolódunk be a COP26 munkájába, hogy a termékeink és a szolgáltatásaink pozitív hatást gyakorolnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, aminek eléréséhez olyan együttműködésre is szükség van, amely jobb színtereket nyújt az érdekelt felek közötti párbeszéd számára.  A közös éghajlatvédelmi kezdeményezéseink kiváló példáját képviselik ennek az együttműködésnek, és a sorozat kiváló platformot teremt annak bemutatására, hogy miként folytathatjuk a technológia határainak kitolását, miként javíthatjuk az emberek közötti egyenlőséget, és miként támogathatjuk a kívánt változásokat.”   

 

A Formula-E vezérigazgatója, Jamie Reigle a következő szavakkal egészítette ki Theodor nyilatkozatát: „A COP26 klímacsúcson azt mutatjuk be, hogy az ABB FIA Formula-E Világbajnokság miként nyújt kiváló alapot az elektromos járművekkel kapcsolatos innováció felgyorsításához, illetve miként segíti az emberiség fenntartható fejlődését. A teamjeinkkel, a gyártóinkkal, a versenyeknek otthont adó városokkal és a nagyra becsült partnereinkkel, köztük az ABB-vel, erősen hiszünk a sport erejében, hisszük, hogy a sport változást inspirál, és segít jobb jövőt teremteni ezen a bolygón. Nagy örömünkre szolgál, hogy az „ABB Formula-E klímakezdeményezések” révén tovább bővíthetjük az ABB-vel már meglévő partneri együttműködésünket, és a két fél elmélyülő együttműködése magasabb szintre emeli az innovációval, a társadalmi haladással, valamint a világ nagyvárosaiban várható változásokkal kapcsolatos párbeszédet.”       

 

A COP26 klímacsúcson az ABB – a TIME magazinnal együttműködésben – a „Time és az ABB fenntarthatósági sorozata” címmel éghajlatvédelmi kérdésekkel foglalkozó ismeretterjesztő eseményeknek lesz a házigazdája.   

 

A műsorsorozatot a CNBC híradós műsorvezetője, Mark Barton vezeti. A beszélgetéseken az ABB végrehajtó bizottságának tagjai, így Tarak Mehta (Energetika üzletág), Morten Wierod (Hajtások üzletág), Theodor Swedjemark (kommunikációs és fenntarthatósági igazgató) és Juha Koskela, a Tengerhajózás és Kikötők divízió vezetője, valamint vevők, politikai döntéshozók, illetve nemzetközi szervezetek, köztük a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) és a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) vezető képviselői vesznek majd részt. A kiemelt témák között szerepelnek majd a COP26 napirendjén lévő főbb kérdésekkel kapcsolatos kihívások és megoldások, így szó lesz többek között a digitalizálásról, a villamosításról, az okoshálózatok kiépítéséről, az okosvárosokról és a fenntartható közlekedési megoldásokról is. 

 

 

Az ABB közzéteszi az ABB Decoded podcastjének legújabb, a COP26 klímacsúccsal foglalkozó epizódját is.  Az új epizód, amelyben Mike Peirce, a klímacsoport vállalati partnerségi igazgatója a vendég, azt mutatja be, hogy a klímacsúcs miként segíti az éghajlati kihívások kezelését, illetve bemutatja, hogy a klímacsúcs mellett mi történik a konferenciát előkésztő rendezvényeken.  Az epizód rávilágít arra is, hogy miért égetően sürgősek a COP26 klímacsúcs napirendjén szereplő témák, és miért van nagy jelentőségük az előttünk álló éveknek. 

 

Az ABB globális piaci jelenlétére támaszkodva megkezdi az „ABB Road to COP” és a „#ABB4ClimateAction” elnevezésű kampányok végrehajtását. Az ABB a kampányok keretében helyi rendezvényeket tart a vállalat kulcsfontosságú piacának számító országokban, így például az USA-ban, az Egyesült-Királyságban, Svédországban, Svájcban, az EU-ban és Indiában.  

 

Az „ABB Road To COP” kampány keretében az ABB bemutatja, hogy egy csúcstechnológiájú, villamos hajtású Porsche Taycan autóval milyen könnyű megtenni egy hosszú utazást Anglia déli partjaitól a COP26 klímacsúcsnak helyet adó Glasgow-ig. A megközelítően 750 km-es utat a jármű egy nap alatt teszi majd meg. A jármű az út során több, az ABB-vel partneri kapcsolatban álló töltőállomáson is megáll majd. Az útról rövid film is készül, amelyben az e-mobilitás számos előnyét kívánják bemutatni.   

 

Az ABB a 2030-ig szóló fenntarthatósági stratégiájával (“2030 Sustainability Strategy”) összhangban azt tervezi, hogy a megújuló energiaforrásokra történő átállás folytatásával, illetve az energiahatékonyság további javításával a vállalatcsoport karbonsemlegessé válik. Az EV 100 elnevezésű kezdeményezés keretében az ABB vállalta, hogy 2030-ra elektromos hajtásúra cseréli le a több mint 10 000 járműből álló járműparkját, és megoldásaival elősegíti, hogy ügyfelei legalább 100 megatonnával, azaz 30 millió belsőégésű motorral hajtott autó éves emissziójával csökkentsék a CO2-kibocsátásukat.   

 

Az ABB elkötelezte magát amellett, hogy a vevőkkel, a kormányokkal, az üzleti partnerekkel, a multilaterális intézményekkel és a nem kormányzati szervezettekkel folytatott együttműködés révén segíti elérni a párizsi megállapodásban rögzített klímacélokat.  Az ABB saját kibocsátáscsökkentési céljait az SBTi kezdeményezés (Science Based Targets initiative) keretében is megerősítették, így alátámasztva, hogy azok összhangban állnak a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezményben rögzített törekvéssel, hogy a hőmérsékletemelkedés mértékét 1,5 °C alatt tartsák.     

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Teljes mértékben napenergiával működtethető a Lenovo üllői gyárának innovációs központja

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 14:43

Így működnek majd a távfelügyelt boltok

A közelmúltban jelentették be, hogy rövidesen Magyarországon is elindulnak az első úgynevezett „hibrid” boltok, melyek nappal a ma ismert formában, a megszokott nyitvatartási időn kívül pedig személyzet nélküli üzemmódban várják a vásárlókat. A lehetőség technikai feltételeiről, illetve a használatának módjáról a megoldást fejlesztő Laurel Kft. május 15-i retailkonferenciáján közöltek részleteket.

2024. május 16. 13:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38