A múlt feltárása, a jövő segítségével!

forrás: Prím Online, 2024. április 15. 18:46

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

A Novabird innovatív csapata szolgáltatásán belül térszkenneléssel és a szkennelt adatok feldolgozásával foglalkozik. A szkennelést lézerszkennerekkel és területfelmérésre optimalizált drónokkal, valamint hőkamerával végzik. Ezen eszközök által gyűjtött adatokból pontfelhőt képeznek, melyből 3D modelleket állítanak elő, a megbízók igénye szerint. Legfőbb szegmensük az építőipar támogatása.
 

 
 

Mit jelent a lézerszkenneres mérés?

 

A földi és légi lézerszkennerek a lehető legpontosabb, legrészletesebb helyszíni méréseket eredményezik – akár a felszínen, akár a föld alatt. Úgy kell elképzelni, mint egy okos lézerpisztolyt, amivel pillanatok alatt felmérhetjük a körülöttünk lévő teret, helyiséget és részletes információkat kaphatunk. Mindez ma szinte forradalmi változásokat jelent az építészet és a régészet világában, és jelentősen felgyorsítja a munkálatokat.

 

Az eszközök között is szépen lehet válogatni: a Leica BLK360 pontosságáról híres, a Leica RTC 360-t csak úgy ismerik, a nagyágyú, a Leica BLK2GO pedig a hatékonyság legfőbb képviselője. Alapesetben pedig mindegyikre igaz, hogy gyorsak és zökkenőmentesek az adatgyűjtések.

 

A bodrogkeresztúri templom régészeti felmérése

 

Van itt egy igazán érdekes történet, ami a gyakorlatot is igazolja. A bodrogkeresztúri Szent Kereszt felmagasztalása-templom tökéletes példa minderre.

 

Egy kis történeti áttekintő: a templom elődje már 1220-ban megépült, a jelenlegi, gótikus stílusú épület pedig 1481 és 1520 között. Mára a fehér falak elől előkerültek a színes falfestmények, a gótikus ajtók, még több sír és egy kápolna is a felszínre került.

 

Hogy miért fontos mindez? Mert a feltárások során a templom pontos dokumentációja a lézerszkenneres modern technológiának volt köszönhető. A külső és a belső területeken is a Leica eszközeit használták, a munka pedig mindössze körülbelül három órát vett igénybe. Végül pedig összegyűlnek a pontos adatok az épületről. A kivitelezés persze nem volt meglepetésektől mentes, padlószint közel 70 centiméterrel került lejjebb.

 

A múlt és a jövő találkozása

 

A feltárások dokumentálását és a lézerszkenneres mérések külső és belső felmérését is a lézerszkenneres technológiára bízták. Ez pedig igencsak jó, és nem utolsósorban gyors döntésnek bizonyult – mindössze három órát vett igénybe a folyamat.

 

A munka zavartalanul zajlott, a digitális adatok pedig csak gyűltek és gyűltek – a templomi dolgozók pedig csak pár percre szakították meg a munkájukat a mérőállásoknál.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14